Landelijk Nieuws

Uitzondering mondkapjesplicht

mika baumeister uz T7h8ds04 unsplashMet ingang van 1 december 2020 is het verplicht gesteld om in publieke ruimten een mondkapje te dragen. Deze verplichting geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. Belangrijk om te weten is dat wanneer je onder deze groep valt dat je kunt bewijzen dat je bent 'vrijgesteld' van het dragen van een mondmasker. Via de website van Vilans is er een kaartje beschikbaar gesteld waarmee je deze vrijstelling kan aantonen. Klik hier voor meer informatie & hier om direct het kaartje te downloaden (Bron: Ieder(In) en Vilans).

Advies klankbordgroep Volwaardig leven: Corona

AdviesHet ministerie van VWS heeft de klankbordgroep in het leven geroepen, omdat ze de (persoonlijke) ervaringen van cliënten, naasten en zorgmedewerkers wil betrekken bij het programma Volwaardig Leven. VWS wil hen betrekken bij belangrijke mijlpalen in het programma. En Corona is in de ogen van de klankbordgroep zeker een mijlpaal. De klankbordgroep Volwaardig Leven heeft in mei een aantal keren over dit onderwerp gesproken. Waarom? Corona heeft grote invloed op het leven van cliënten, hun naasten en zorgmedewerkers. Het grijpt in op de mogelijkheid om volwaardig te leven. Dat geldt ook voor de leden van de klankbordgroep. De klankbordgroep Volwaardig leven heeft op 3 september een advies hierover uitgebracht met tien aandachtspunten. Het advies kun je hieronder downloaden (Bron: Klankbordgroep Volwaardig Leven).

Onderzoek impact van COVID-19 op personen met verstandelijke beperking en hun verzorgers

coronavirus 4914028 1920Disability studies en de Universiteit voor Humanistiek zijn betrokken bij een internationale studie naar de gevolgen van Corona voor mensen met een verstandelijke beperking. Er is een vragenlijst en de vraag is of jullie deze willen invullen. Klik hier voor meer informatie over het onderzoek. Wilt u direct naar de vragenlijst gaan, klik dan hier voor de Nederlandse versie of hier om naar de versies te gaan in andere talen. Alvast bedankt! (Bron: UCD Centre for Disability Studies & Universiteit voor Humanistiek).